Kreativitet er hårdt arbejde

Hvorfor du skal bruge mere tid på idéudvikling: Det giver bedre og mere værdifulde løsninger.

Christian Byrge

Nye idéer kommer sjældent som lyn fra en klar himmel. Ifølge professor Christian Byrge, der er professor i kreativitet på Vilnius University, er en af de største faldgruber i idéudvikling, at vi for hurtigt falder for vores første idé.

»Vi har stor tillid til de første idéer, vi får, og ofte så stor tillid, at vi ikke tillægger andre muligheder særlig stor vægt,« siger han.

Problemet er, at når et team enes om en idé tidligt i processen, stopper den videre idéudvikling ofte. Dermed går vi glip af de mest værdifulde idéer i virksomhederne, lød budskabet på DRF’s forårsseminar i Odense.

»Hvis alle er enige om, at idé nummer fire er god, går vi ikke videre. Vi tænker, at vi nok ikke kan finde en bedre idé,« forklarer Christian Byrge. Men hvis vi i stedet presser os selv til at generere 30 idéer, vil vi ofte ende med flere kvalificerede idéer at vælge imellem.

Flere idéer giver bedre beslutninger

Ifølge Christian Byrge er det afgørende at skabe et solidt vurderingsgrundlag.

»Hvis du kun har én god idé og tre dårlige, har du et dårligt sammenligningsgrundlag. Men hvis du har fire gode idéer, kan du vælge den bedste ud fra et stærkere fundament,« siger han.

Det kræver dog en bevidst indsats at træne sin kreativitet.

»Det er hårdt at være kreativ. Man kan ikke være det otte timer i træk,« understreger Berge og tilføjer, at det er vigtigt at skabe de rette rammer. »Man skal vælge tidspunkter, hvor man arbejder kreativt, og sørge for ro uden forstyrrelser fra telefoner og andre opgaver.«

Giv det mærkelige en chance

En anden barriere for nytænkning er vores tendens til at afvise idéer, der bryder med vores vante forestillinger.

»At noget er mærkeligt betyder, at det udfordrer vores vante tankemønstre. Men netop det uventede kan have potentiale til at skubbe os fremad.«

Christian Byrge anbefaler, at man systematisk undersøger idéers positive potentiale, før man lader frygten tage over.

»Ofte ser vi først begrænsningerne: ‚Det er nok for dyrt‛ eller ‚Chefen vil ikke bryde sig om det‛. Men på den måde risikerer vi at dræbe idéer, der kunne have udviklet sig til noget værdifuldt.«

Lær af andre – og brug AI som sparringspartner

Byrge opfordrer også til at lære af andre brancher og trække på kunstig intelligens i idéudviklingen.

 »AI kan hjælpe os med at skabe produktforbedringer, nye anvendelser og alternative scenarier. Hvis du giver AI en ny rolle og referencepunkt, kan den finde inspiration fra andre fagområder,« siger han.

AI kan dog ikke stå alene.

»Originaliteten stiger med rækkefølgen af idéer. Jo længere tid du bruger – både som menneske og med AI – desto flere originale idéer får du. Men det kræver en dyb dialog med AI for at nå dertil.«

Fra konformitet til kreativ kultur

En anden udfordring i mange organisationer er en kultur, hvor det at positionere sig vejer tungere end at finde de bedste løsninger.

»Diskussioner favoriserer ofte gamle idéer, fordi vi er optagede af at argumentere for vores holdninger frem for at udforske nye muligheder,« siger Christian Byrge.

Løsningen kan være at anonymisere idéer, så de vurderes uden fordomme, samt at skabe en kultur, hvor fejl er acceptable.

»Hvis det er okay at fejle, kan vi blive mere åbne og kreative. En fejl kan være en investering i at finde en endnu bedre idé.«

Så næste gang du og dit team brainstormer, så lad være med at stoppe ved idé nummer fire. Tving jer selv til at gå længere – for det er dér, de virkelig gode idéer opstår.