Tønder satser på miljøvenlig rengøring

Som den første kommune vest for Storebælt har Tønder Kommunes centrale rengøringsafdeling opnået Svanemærket-certificering. Det betyder en mere miljøvenlig rengøring, bedre arbejdsvilkår og en stærkere rekruttering.

Xenia Sørensen, konsulent hos Miljømærkning Danmark var på besøg i Tønder Kommune i forbindelse med certificeringen.

Rengøringsmidlerne doseres automatisk. Arbejdstøjet er miljømærket. Mopperne forfugtes allerede i vaskemaskinen. Rengøringsvognene er fremstillet af genanvendeligt materiale. Listen over miljørigtige tiltag i rengøringsenheden i Tønder Kommune er lang.
Som en af de første kommuner i Danmark – og den første vest for Storebælt – har kommunen fået sin centrale rengøringsafdeling certificeret med det anerkendte miljømærke, Svanemærket.
»For os er der mange gevinster ved Svanemærket. Det styrker vores image udadtil, det styrker rekrutteringen af personale, og så matcher det vores arbejde med klimaindsatsen,« siger fagchef Thomas Dam.
De fleste tænker nok først på miljø og klima, når snakken falder på Svanemærket. Og det er også et afgørende aspekt for Tønder Kommune. Men den etiske faktor spiller også en stor rolle:
»Der er både gode og mindre gode arbejdsvilkår i rengøringsbranchen. Vi vil gerne vise vejen med ordnede arbejdsforhold, god trivsel og lavt sygefravær. Som en del af arbejdet med Svanemærket har alle medarbejdere været på kursus, som vi har planlagt sammen med vores leverandør Abena. Og vi agter at gennemføre flere kursusdage fremover,« fortæller Thomas Dam.
Han understreger, at det også har til formål at styrke rekrutteringen af nye medarbejdere til afdelingen, fordi kommunen nu sender et klart signal om værdierne inden for rengøringsområdet.

Rengøring i stor skala – med omtanke


Central Rengøring med 80-85 medarbejdere står for rengøringen af kommunale bygninger såsom administrationsbygninger, biblioteker, skoler, daginstitutioner og tandplejen. Det svarer til rengøring af over 30 millioner kvadratmeter om året. Det store omfang betyder også, at kommunen har en betydelig indkøbsvolumen af rengøringsartikler – og dermed kan påvirke leverandørerne til at udvikle og levere flere miljørigtige produkter.

Certificeringen tog et år


Certificeringsprocessen har været en længere rejse, hvor Tønder Kommunes centrale rengøringsafdeling har arbejdet intensivt for at leve op til de strenge miljøkrav, som Svanemærket stiller.
Rengøringsleder Hans Christian Kjeldsen forklarer:
»At få Svanemærket har krævet en stor indsats fra alle i rengøringsafdelingen. Processen har næsten varet et år, og vi har skullet ændre flere arbejdsgange – fra valg af mere miljøvenlige produkter til præcise doseringer. Det er alt sammen investeringer i et sundere arbejdsmiljø og en renere fremtid, så det har været hele processen værd.«
Som et eksempel på den omfattende proces nævner Hans Christian Kjeldsen, at arbejdstøjet oprindeligt ikke levede op til miljøkravene og derfor skulle skiftes ud. Og der har også været tæt dialog med Abena, som leverer kommunens rengøringsartikler.


»For eksempel har vi lavet nye arbejdsprocesser, som betyder, at Abena nu kører færre ture rundt til vores arbejdssteder. Det sparer både transportomkostninger og CO₂. Desuden har vi, i forbindelse med indkøb af nye rengøringsvogne for omtrent 600.000 kroner, valgt en model, der er fremstillet af 90 procent genbrugsmateriale – og som også kan recirkuleres, når den engang er udtjent. Så vi er nede i alle detaljer,« siger Thomas Dam.


Svanemærket stiller høje krav til både produkter og arbejdsmetoder, hvilket betyder, at rengøringen i Tønder Kommune nu foregår med omtanke for både miljø og sundhed. Certificeringen er et bevis på, at kommunens rengøringsafdeling lever op til nogle af de strengeste miljøstandarder i Danmark.

Struktur og sikkerhed i indkøb


Som en del af certificeringen har kommunen gennemgået alle processer, rengøringsmidler og produkter. Det har betydet, at nogle produkter er skiftet ud.
»Fremover bestilles alle nye rengøringsartikler centralt, så vi sikrer, at produkterne lever op til miljøkravene. Medarbejderne kan via en app på deres telefon vælge mellem en række produkter, men de kan ikke vælge produkter uden for listen. Det giver en sikkerhed for, at vi kun bruger certificerede løsninger,« siger Hans Christian Kjeldsen.
Selvom det umiddelbart kan lyde som en begrænsning af medarbejdernes valgfrihed, har omstillingen været problemfri, vurderer Thomas Dam og Hans Christian Kjeldsen.
»For os har det været vigtigt, at omstillingen også blev tænkt som et udviklingsprojekt for medarbejderne, hvor vi både skifter til en mere miljørigtig drift og øger effektiviteten ved at kigge på arbejdsgange og teknologi. Det har alle taget godt imod,« siger Thomas Dam.

Tønder på vej til grøn rengøring


Tønder Kommune har i flere år arbejdet med tillidsbaseret rengøring, hvor medarbejderne har stor beslutningskraft i forhold til deres opgaver og selv vurderer, hvor der trænger til at blive gjort rent. Overgangen til Svanemærket rengøring har været en naturlig fortsættelse af denne proces, hvor medarbejderne har et stort ansvar i forhold til de daglige opgaver.
Når der er valgt robotter til visse opgaver, handler det både om miljøbesparelser og effektivitet – men også om at aflaste medarbejderne for de mest belastende arbejdsopgaver.
»På den måde har medarbejderne kunnet se værdien af omstillingen på flere områder,« siger Thomas Dam.