Hvornår har du sidst vasket gulv? I sidste måned? Da du spildte kaffe? Inden du fik gæster? Formentlig ikke lige så ofte som du burde. Et forskerhold har dog fundet en ret god grund til, at du skal hive moppen frem fra den mørke krog bagerst i skabet: Dit gulv er fyldt med sygdomsfremkaldende bakterier, som din støvsuger ikke tager
Vi skændes om, hvis tur det er. Vi sætter det i skema og honorerer med lommepenge. Og vi kan i hvert fald kun gøre det, når vi har skruet helt op for musikken. Det handler selvfølgelig om rengøring. Suk! Uanset hvor mange Thomas Helmig-sange, du danser med til, bliver det bare aldrig sådan rigtig festligt at gøre hele hytten ren – med mindre man selvfølgelig er Monica fra Venner, der nærmest sover med de gule handsker på.
De fleste gør hjemmet rent, for at det skal være pænt og præsentabelt. Det betyder desværre også, at vi først gør rent, når der er synligt støvet og snavset, og nullermændene samler sig i en nærmest truende flok på gulvet. Vi tror (fejlagtigt), at det bare kræver en hurtig tur med støvsugeren, og så er den klaret. Du kan desværre godt tro om igen. Det er ikke bare de synlige pletter, vi skal udrydde – det er tværtimod det usynlige snavs, vi skal bekymre os om.
En ulækker overraskelse
Winter is coming, og det betyder som regel, at en stor del af os bliver ramt af forkølelse og influenza. Og gæt, hvor de bakterier gemmer sig? På overfladerne i dit hjem. Prosit, siger vi bare! En forskergruppe fra Örebros Universitet i Sverige har undersøgt fire gulvmopper, der er brugt i fire forskellige hjem gennem fire uger. Resultatet er ikke ligefrem for sarte sjæle. Det viser sig nemlig, at det ikke kun er dit gulvtæppe, din hund eller dit barn, der ligger på gulvet. Nej, det samme gør seks forskellige bakterier – særligt tarmbakterier, skimmel- og gærsvamp. Mopperne indeholdt mellem 95 og 279 millioner(!) mikroorganismer per gram. Det er ikke bare en ulækker overraskelse, det er også den perfekte, uhygiejniske cocktail til blive syg og udvikle allergi. 10 sekunders-reglen gælder altså ikke længere, når vi taber mad på gulvet!
“Vi ved, at fx dørhåndtag og mobiltelefoner fungerer som magneter for bakterier, når vi rører ved det flere gange om dagen. Men vi tænker ikke over, at gulvet er en rigtig bakterierbærer – og spreder – for vi ved jo efterhånden godt, at vi skal stille skoene ude i entréen, så vi ikke tager skidt og snavs med ind over dørtrinnet. Men det er altså ikke nok, og det kan vi i den grad se på tallene,” fastslår Joachim Holmgren, som er Senior Product Manager hos FHCS og fortsætter: “Det er et velmenende råd til dig, der går op i dit og dine børns helbred.”
Sådan gør du
Det hjælper naturligvis ikke noget, hvis du bare kører bakterierne med dig rundt i huset. Derfor kræver det, at du gør moppen ordentligt ren. Også det har Joachim Holmgren råd for: “Man skal vælge en gulvmoppe med mikrofiber, da det både fjerner snavs og mikroorganismer. Og så skal man bruge to forskellige gulvmopper til køkken og bad – eller i hvert fald slutte af med badeværelset og så smide moppen i vaskemaskinen på 60 grader. Det er både hurtigt og hygiejnisk. Selvom rengøring kan være en sur pligt, skal det ikke være hverken uhygiejnisk eller skadeligt for dig.”
Vileda anbefaler:
– Vask gulvet i køkkenet og på badeværelset minimum en gang om ugen
– Vask gulvet i resten af huset minimum hver anden uge
– Begge dele bør gøres oftere, hvis du har små børn, som kravler på gulvet.