Kokkenes Køkken og Berendsen i nyt partnerskab om bæredygtigt kokketøj lavet af genbrugsplastik
Kokkenes Køkken tænker innovativt for at være mest muligt bæredygtige og for at understøtte FN’s klima- og verdensmål aktivt. Som det nyeste initiativ har kantineleverandøren nu investeret i 5.000 kokkejakker og forklæder fra Berendsens særlige CSR-kollektion, som blandt andet bliver fremstillet af brugte engangs-plastikflasker. Og de bæredygtige tekstiler skal vaskes på Berendsens svanemærkede vaskeri.
700.000 ton.
Så store mængder spiseligt mad vurderer Miljøstyrelsen, at der årligt ryger i de danske skraldespande. På verdensplan er det op imod en tredjedel af al mad, der produceres, som bliver smidt ud. Og en væsentlig del af det danske madspild kommer fra landets kantiner, hvor især den traditionelle buffets bugnende udvalg af retter skaber overskydende mad, der ender som madspild. Derfor har Kokkenes Køkken, der driver kantiner for virksomheder i det meste af landet, i år lanceret det bæredygtige kantinekoncept kaldet SANS!, hvor mindre portioner af smagfulde, neurogastronomiske kvalitetsretter serveres på en måde, der mætter alle kantinegæsternes sanser og mindsker behovet for flere retter – og dermed blandt andet reducerer madspildet. Men kantineleverandørens miljøfokus rækker længere end til maden.
Genbrugsplastik gør tøjet mere slidstærkt
Kokkenes Køkken vil nemlig søge at tænke bæredygtighed ad så mange veje som muligt. Og derfor har kantineleverandøren blandt andet besluttet, at alle deres kokke og køkkenmedarbejdere fra den 1. januar skal være mere bæredygtigt klædt, når de svinger gryderne ved komfuret og serverer den sunde og miljøvenlige mad.
”Vores foreløbige målinger af SANS!-konceptet viser, at vi har et madspild på under ti procent, hvor den traditionelle buffet typisk har et spild på op til 30 procent. Men der er jo flere steder, hvor kantiner kan gøre en bæredygtig forskel, og vi vil meget gerne gå forrest og bevæge os ad nye veje – og måske også inspirere andre til at fokusere på mere end madspild,” forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken.
Derfor har kantineleverandøren lejet 5.000 kokkejakker og forklæder af Berendsen, som er fremstillet i en blanding af BCI-bomuld, som er produceret uden overforbrug af vand eller udpining af jorden – og genanvendt polyester lavet af brugte engangs-plastikflasker, der renses, nedbrydes, smeltes og laves til tekstilfibre.
”Det er fantastisk, at vi i partnerskab med Berendsen har fundet en løsning til vores arbejdstøj i køkkenerne, som samtidig understøtter vores engagerede indsats i retning mod en mere bæredygtig kantinedrift. Og udover at tøjet er flot designet og behageligt at have på, gør det forhold, at der er polyester i tøjet det samtidig mere slidstærkt, så det også holder længere,” siger Maj Toppenberg.
Svanemærket vask og mikrochippet tøj mindsker forbruget
Kokkenes Køkken er en del af facility service-virksomheden Forenede Service. Og i hele Forenede koncernen, som opererer i både Danmark og Sverige, er der stort fokus på at vælge miljørigtige løsninger og samarbejdspartnere, hvor FN’s klima- og verdensmål i stigende omfang er rettesnoren. Derfor er det også vigtigt for Kokkenes Køkken, at både deres nye kokkejakker og forklæder – og alle de andre køkkentekstiler, som Kokkenes Køkken lejer hos Berendsen i dag – vaskes hos et svanemærket vaskeri, hvor forbruget af vand, energi og kemikalier er lavere end Svanemærkets krav, forklarer Maj Toppenberg:
”Det betyder meget for os, at bæredygtighed bliver tænkt ind i alle processer. Udover at Svanemærket mindsker ressourceforbruget i vaskeprocessen, så beskytter det også vores medarbejdere mod at få kemikalier i tøjet og på kroppen. Ligesom det er vigtigt for os, at Berendsen løbende reparerer tøjet, så det ikke smides ud før tid,” siger hun og fremhæver også, at den nye køkkentøjskollektion samtidig er mikrochippet, så tøjet altid kan spores.
”Det giver os blandt andet et overblik over, om alle tekstiler er i cirkulation. Vi kan for eksempel se, om alt vores tøj er smidt til vask eller ligger ubrugt hen i vores skabe. På den måde undgår vi at overforbruge tøj til fordel for både vores økonomi og miljøet,” vurderer Maj Toppenberg.
Sammen om ren samvittighed
Og netop tekstiler er et område, som det giver rigtig god mening at rette blikket mod i forhold til at skabe mere miljøvenlige og bæredygtige løsninger. Alene i EU er tekstiler nemlig det fjerde mest miljøbelastende forbrugsområde, kun overgået af bolig, transport og fødevarer. Og hos Berendsen oplever de, at flere virksomheder som Kokkenes Køkken efterspørger bæredygtige tekstiler for tiden. Derfor lancerede Berendsen tidligere i år en komplet CSR-kollektion af arbejdstøj i blandet 100 procent genbrugspolyester og 100 procent BCI-bomuld og ikke andet. Det er dén bæredygtige metervare, som Kokkenes Køkken får specialsyet de nye kokkejakker og forklæder af i samarbejde med Kentaur, der er Berendsens faste tøjleverandør.
”Som landets førende tekstilservicevirksomhed vil vi gerne gå forrest og introducere nye produkter, der præger markedet i en bæredygtig retning. Men det kan vi kun gøre, fordi vi har fantastiske kunder som Kokkenes Køkken, der vil være med til at drive CSR-udviklingen. Vores kunder er del af al vores innovation, og CSR-kollektionen er udviklet for at opfylde deres nuværende og fremtidige CSR-behov. Vi kalder også vores nye CSR-strategi ”Sammen om ren samvittighed”, fordi vi tror på, at vi bedst kan nå vores CSR-mål og bidrage til FN’s verdensmål ved blandt andet at stå sammen internt og have et tæt partnerskab med vores kunder og leverandører,” forklarer Louise Elver, Berendsens CSR-chef.