Aldrig har FM-branchen ændret sig så hurtigt som nu

Stadig flere nordiske selskaber tager ny teknologi som kunstig intelligens (KI) og apps i brug for at skabe øget værdi for både arbejdspladsen og for facility management (FM), skriver vores norske søstermedie Renholdsnytt.

Foto: Colourbox

Forkortet artikel: Skrevet af redaktør Trond Erik Hillestad, Renholdsnytt

Ny teknologi som kunstig intelligens, sensorer, droner, kunstig virkelighed (VR) og forstærket virkelighed (AR) bliver stadig mere almindelige for Facility Management-team. Det viser en spørgeundersøgelse blandt 402 beslutningstagere inden for ejendom og FM i Norden, som Coor har gennemført.

Over halvdelen af virksomhederne planlægger at tage disse teknologier i brug i løbet af de næste tre år, ifølge Coors undersøgelse. KI kan analysere store datamængder og forudsige fremtidige behov, så FM-teamet kan bruge mere tid på at træffe vigtige beslutninger og mindre tid på manuel dataanalyse.

– Flere virksomheder ser nu fordelene ved at investere i ny teknologi for Facility Management, udtaler Jens Ebbe Rasmussen, Senior Vice President for Business Development & Sales, Coor.

– Ved at bruge et netværk af forskellige teknologier og værktøjer, kan virksomhederne indsamle data og give FM-teamet mulighed for at arbejde mere effektivt. Dette kan inkludere brug af data til at forudsige fremtidige behov og træffe bedre beslutninger.

Apps til arbejdspladsen tages i brug af virksomheder

Flere nordiske virksomheder ønsker, at medarbejderne skal arbejde mere fra kontoret igen, sammenlignet med årene under pandemien. Dette betyder, at det bliver vigtigere at fokusere på sikkerhed på arbejdspladsen.

Mange virksomheder tager også ny teknologi i brug, som gør det lettere for medarbejderne at samarbejde, for eksempel arbejdsplads-apps og værktøjer til mødelokaler. Sådan teknologi blev grundigt afprøvet under pandemien og er nu højt prioriteret af virksomheder for at forbedre medarbejdernes arbejdsdag, erfarer Coor.

– Aldrig har vores branche ændret sig så hurtigt som netop nu, siger AnnaCarin Grandin, adm. dir. i Coor, om ejendom og facility management.

– Teknologi, der strømliner arbejdspladsoplevelsen, for eksempel arbejdsplads-apps, kan fjerne forhindringer, opmuntre til samarbejde, give dataindsigt og sikre medarbejdernes sikkerhed, siger AnnaCarin Grandin.

– Nordiske virksomheder må turde at investere i ny teknologi for at understøtte dette, tilføjer hun.

Fakta: Investeringer

Andelen af virksomheder, der i 2024-25 vil investere i:

– Mødeteknologi, der understøtter hjemmearbejde eller arbejde på kontoret: 45%

– Arbejdsplads-app til bestilling af kontorplads og digital adgang til lokaler og tjenester: 35%

– Intern datavisualisering af virksomhedens CO2-udslip: 24%

– Datadrevet rengøring (rengøring efter behov): 17%

Renholdsnytts kommentar: Om tallene kan synes lave, så husk at udgangspunktet ikke nødvendigvis er nul – mange virksomheder kan allerede have investeret betydeligt inden for de nævnte områder.

Fakta: Øget fokus på sikkerhed

Undersøgelsen afslører også, at sikkerhed og adgangskontrol topper listen over aktuelle prioriteringsområder for beslutningstagere inden for ejendom og FM.

Arbejdsgivere spiller en vigtig rolle i at sikre, at medarbejderne føler sig trygge, mens de oplever en sømløs arbejdspladsoplevelse, uanset hvor arbejdsdagen foregår.

For tredje år i træk udgiver Coor rapporten «Join the Workplace Revolution», hvor over 400 beslutningstagere i Norden har svaret på en række spørgsmål om brug af ny teknologi på arbejdspladsen.