Hygiejneekspert advarer: Tastaturet er mere beskidt end toiletbrættet



Efteråret har igen meldt sig med sine fem store virussygdomme influenza, RS-virus, kighoste, mycoplasma og corona. Smitten er uundgåelig blandt os lige nu, og særligt én smitteskurk skal vi være ekstra opmærksomme på, mener hygiejneekspert.

Endnu en gang vidner tallene fra Statens Seruminstitut om optakt til vinterhalvårets stærke sygdomsbillede, og danskerne skal gardere sig mod smittefarer. Særligt én ting overser vi i kampen mod at undgå sygdom – nemlig at tastaturet er en hyppig og overset smittekilde på kontoret.

For mens du sidder klistret til computerskærmen dagen lang, og fingrene løber over tastaturet, ved du sikkert ikke, at du piller ved en regulær bakteriebombe. Et nys, et host, lidt kløen i øjet og skaden er sket.

Sådan lyder opråbet fra Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert i hygiejnevirksomheden Initial:

»Hver gang vi møder ind på kontoret og skriver løs på tasterne, udsætter vi os selv for enorm høj smitterisiko. Tastaturet er vitterligt en skjult bakteriebombe, som mange virksomheder ikke tager højde for, og kan være årsagen til, at samtlige medarbejdere bliver lagt ned af virus i efteråret.«

 

Det vrimler med bakterier

En undersøgelse af University of Arizona kan på baggrund af indsamlede prøver fra kontormiljøer konkludere, at et almindeligt tastatur har 400 gange så mange bakterier som et toiletbræt. Nogle bakterier kan endda overleve på tasterne i op til et døgn, herunder også vira som skaber luftvejsinfektioner. For dem, der deler skrivebord med andre, er smittefaren endnu større. Her kan man i gennemsnit finde 3.249 bakterier per kvadratcentimeter.

LÆS OGSÅ: God håndhygiejne er god forretning for samfundet

Håndsprit er kontorets bedste firewall

Der skal altså mere end en god firewall til for at sikre, at din computer ikke bliver udsat for virus. Derfor opfordrer Maria Brix Balle fra Initial nu virksomheder til at sørge for en god praksis blandt deres medarbejdere, mens efterårets sygdomme melder deres ankomst.

»Hver gang vi piller ved tastaturet og bagefter i ansigtet, bliver vi ikke kun selv udsat for bakterier, men vi spreder dem også til vores kollegaer. Udover at have hyppigt besøg af rengøringshjælp, kan virksomheder undgå mange sygdomstilfælde på kontoret ved at have coronavanerne in mente, hvor man husker at bruge håndsprit og vaske hænderne jævnligt. Og så er det en god idé lige at køre en antibakteriel renseklud hen over tastaturet indimellem.«

LÆS OGSÅ: Tag rengøring og hygiejne mere alvorligt