Kæmpe prisforskel på vinduespolering

Stort udbud i Region Hovedstaden viser et markant spring mellem det dyreste og billigste bud. Samlet set sparer regionen 1,2 mio. kroner ved at vælge det billigste frem for det næstbilligste tilbud. Men ikke alle er tilfredse.

Vinduespudserne sætter vidt forskellige priser på et stort udbud for Region Hovedstadens otte store hospitaler. På et enkelt deludbud svinger prisen således fra knap 1,6 mio. kroner til 417.980 kroner. Det betyder, at det dyreste bud er næsten fire gange så dyrt som det billigste og vindende tilbud.

De i alt fire deludbud er vundet af den samme virksomhed til en samlet pris på knap 2,1 mio. kroner. Havde regionen valgt de næstbilligste bud, ville prisen have været godt 3,2 mio. kroner – altså cirka 1,2 mio. kroner dyrere.

Det har vakt stor forundring i branchen, at priserne kan svinge så meget, når alle tilbudsgivere skal leve op til vilkår, der matcher de overenskomstmæssige lønninger. I sidste nummer af Rent i Danmark sagde talsmand for Vinduespudsernes Interesseorganisation, Jack Kimbork:
»Jeg stiller mig tvivlende over for, om den lave pris kan dække løn efter gældende overenskomst.«

Et budskab, han har gentaget på de sociale medier, hvor han også frygter, at der kan være tale om social dumping, når priserne presses for langt ned.

Mere end dobbelt så dyr

Rent i Danmark har søgt aktindsigt i udbuddet. Af materialet fremgår det, at der er meget stor forskel i priserne blandt de seks virksomheder, som har deltaget i et eller flere deludbud. Fire virksomheder har bud på alle otte hospitaler. Prisforskellen blandt disse bud er godt og vel 3,1 mio kroner. Altså er den dyreste virksomhed to en halv gang dyrere end det billigste firma, som får tildelt opgaven på alle otte hospitaler.

De store prisforskelle har givet anledning til kritik fra talsmanden for Vinduespudsernes Interesseorganisation. Men det er ikke en kritik, man kan genkende i Region Hovedstaden.

»Udbudsmaterialet indeholder udover minimumskrav til selve ydelsen også en række andre minimumskrav, der forhindrer, at regionen indgår en aftale med en virksomhed, der udfører social dumping, hvidvask, korruption eller andre former for uønsket aktivitet. Vi mener derfor, at vi via disse kontraktlige forpligtelser til virksomheden er sikret mod at lave en aftale med en virksomhed, der f.eks. foretager social dumping,« lyder det fra Jacob Haim, der er Category Manager i Region Hovedstaden og dermed ansvarlig for udbudsprocessen.

Laveste pris tæller

Det har ofte været kritiseret, at mange offentlige udbud kun lægger vægt på pris som kriterium for tildelingen af opgaven. Det gør sig også gældende i udbuddet af vinduespolering for de otte store hospitaler i Region Hovedstaden.

Rent i Danmark har spurgt Region Hovedstaden, om der er taget stilling til at fremme parametre som socialt ansvar, bæredygtighed og overenskomster i udbudsmaterialet – og hvorfor disse parametre ikke indgår på lige fod med pris i udpegningen af vinderen.

Til det svarer Jacob Haim:
»Regionen har indarbejdet krav til disse områder som minimumskrav i udbudsmaterialet – dvs. krav, der altid i hele kontraktperioden skal være opfyldt. Vi har derfor ikke fravalgt at lade disse indgå i udbuddet, men derimod valgt at lade dem indgå som minimumskrav, hvilket på mange måder er mere effektfuldt.«

Jacob Haim understreger desuden, at vindervirksomheden kontraktligt er forpligtet til “at sikre løn, herunder særlige ydelser, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark …”. Det oplyses videre, at vinderen af udbuddet har indgået overenskomst med 3F/DI.

I næste udgave af magasinet Rent i Danmark dykker vi længere ned i udbuddet af vinduespolering i Hovedstaden.

SENESTE NYT: