Center for erhvervsrettede uddannelser på Lolland-Falster
– CELF – arbejder tæt sammen med Nykøbing Falster Sygehus. Det styrker både uddannelsen, medarbejdernes kompetencer og kvaliteten på sygehuset.

Ronny Brygger Jørgensen arbejder i dag som serviceassistent på Nykøbing Falster Sygehus, efter han tog serviceassistent-
uddannelsen på CELF i Nakskov. Foto: Nykøbing Falster Sygehus
Mange virksomheder og offentlige institutioner har udfordringer med at rekruttere medarbejdere til servicefagene. Men på Falster har et tæt samarbejde mellem sygehuset i Nykøbing og Center for erhvervsrettede uddannelser på Lolland-Falster, CELF, i Nakskov gjort rekrutteringen langt nemmere.
Tidligere foregik rekrutteringen efter endt uddannelse via de traditionelle jobopslag, men nu kan de studerende målrette serviceassistentuddannelsen til sygehusvæsenet og via et praktikforløb få foden indenfor på sygehuset.
»Region Sjælland besluttede for år tilbage, at alle portører og rengøringsassistenter på regionens sygehuse skal have en serviceassistentuddannelse. Det har fungeret på den måde, at medarbejderen blev ansat, og hvis det gik godt, så fik de uddannelsen. Men jeg underviser dem, der gerne vil have en serviceassistentuddannelse uden at have et job. Jeg tog derfor en snak med Peter Ziegler, som er serviceleder på Nykøbing Falster Sygehus, og vi fandt ud af, at der var god mening i at sende vores studerende i praktik på sygehuset, så begge parter kan se hinanden an,« fortæller Gry Hernø, underviser på CELF i Nakskov.
Direkte adgang til sygehuset
Det tættere samarbejde har nu kørt i to år, og det har allerede haft en positiv effekt.
»Vi oplever f.eks. flere mænd, som fortæller på jobcenteret, at de gerne vil være portør, og så bliver de henvist til os, fordi man jo skal have serviceassistentuddannelsen, og gennem praktikforløbet oplever de, hvad det vil sige at arbejde på sygehuset.«
Under uddannelsen kommer Peter Ziegler på skolen og fortæller om arbejdet på sygehuset, og nogle af praktikanterne har så fået en fast stilling på sygehuset efterfølgende.
»Samarbejdet har bl.a. betydet, at vi har fået en mere direkte indgang til sygehuset. Tidligere kunne jeg stå og fortælle, at nu var der et stillingsopslag på sygehuset, som jeg da syntes, at de skulle søge, men nu kommer Peter med en indsigt, et praktikforløb og muligheden for et konkret job,« tilføjer Gry Hernø.
Mange forskellige kompetencer
Uddannelsen er rettet mod serviceopgaver i virksomheder og på sygehuse. Og på den sidste del af hovedforløbet lærer de studerende bl.a. om specialerengøring på sygehuse, hvor der især er fokus på hygiejnen.
»Ud over specialerengøring er der også en mere psykologisk del af uddannelsen. De lærer bl.a. også, hvordan man omgås og taler med pårørende, som måske er i sorg. De lærer også at omgås patienter med psykisk sygdom, og de lærer også at motivere patienter med sparsom appetit,« fortæller Gry Hernø.
Samarbejdet ligger til højrebenet

Gry Hernø, underviser på CELF, og Peter Ziegler, serviceleder på Nykøbing Falster Sygehus, har et tæt samarbejde, som sikrer, at sygehuset får veluddannede og dedikerede medarbejdere til serviceopgaverne. Foto: CELF
På Nykøbing Falster Sygehus er serviceleder, Peter Ziegler, også meget begejstret for samarbejdet.
»Hele samarbejdet ligger til højrebenet. CELF uddanner folk til vores område, så det er oplagt, at vi har et samarbejde. Praktikforløbet betyder bl.a., at vi kan se hinanden an, og når det ender med en fastansættelse, får vi en dedikeret medarbejder. Man kan jo også gå virksomhedsvejen som serviceassistent, men med samarbejdet kan vi bedre gøre de studerende opmærksomme på jobmulighederne og arbejdet på sygehuset,« siger Peter Ziegler.
Et godt match
Hvis de studerende har en interesse for arbejdet på sygehuset, tager Peter Ziegler en individuel snak med dem, hvor de både taler om de områder, som de gerne vil prøve af i praktikken, men også taler om alt det praktiske som transport og mødetider.
»Jeg fortæller om de mange opgaver en serviceassistent har, og hvordan vores hverdag er skruet sammen. Og hvis der så er et godt match, så aftaler jeg forløbet med Gry i forhold til varighed og opgaver,« fortæller Peter Ziegler og tilføjer, at hvis praktikforløbet ender med en ansættelse, så ved medarbejderen, hvad de træder ind til.
»De kender arbejdet og har været på afdelingen før. De er med ude på gulvet og udfører arbejdet fra start. Så når vi laver ansættelsesforløbet på denne måde, så er det bare en rigtig god måde, hvor begge parter bliver afklaret omkring ansættelsen,« siger Peter Ziegler.
Tønder på vej til grøn rengøring