Et nyt spændende samarbejdsprojekt, som vil komme mange virksomheder til gode, er ved at tage form mellem papirproducenten Tork og Anders Andersens Rengøring. Det handler om cirkulær økonomi og bæredygtighed i hverdagen.

- Genbrug af håndaftørringspapir – Anders Andersens Rengøring og Tork omdanner brugt håndaftørringspapir til nye papirprodukter i en cirkulær økonomi.
- Ny indsamlingsmodel – Rengøringsfirmaet transporterer både nyt og brugt papir, hvilket gør genanvendelse muligt for mindre virksomheder.
- Bæredygtigt samarbejde – Partnerskabet mellem rengøringsfirma, kunder og papirproducent reducerer affald og styrker miljøindsatsen.
_______________
Håndaftørring med håndpapir er en vigtig del af hygiejneprocessen efter håndvask i forhold til at fjerne bakterier og mindske spredning. Men det er også forbundet med et stort ressourceforbrug, for håndaftørringspapir er et engangsprodukt, der normalt ender direkte i restaffald.
Men det ændrer sig nu for Anders Andersens Rengørings kunder. I forbindelse med deres samarbejde med Tork PaperCircle®, har Anders Andersens Rengøring etableret en helt ny model for, hvordan de kan hjælpe deres kunder med ansvarlig affaldshåndtering og ressourcegenbrug – og alt dette uden at gå på kompromis med hygiejnen.
Fra restaffald til nyt papir
Som rengøringsfirma står Anders Andersens Rengøring ikke kun for selve rengøringen, men leverer ofte også håndaftørringspapir og ’fylder op’ hos kunderne. Håndaftørringspapir til kunderne er et produkt med et stort volumen, så det var motiverede at se på, hvordan der kunne tages et større ansvar for produktets livscyklus. Det førte til samarbejde med hygiejneproducenten Tork og deres PaperCircle-program. Tork udfordrer nemlig den traditionelle håndtering af håndaftørringspapir affald ved at indsamle og genanvende brugt håndaftørringspapir til nye papirprodukter. Dette betyder, at et produkt, der tidligere blev set som en engangsressource, nu bliver omdannet til en værdifuld vare i en cirkulær økonomi.
Kreativ løsning der gavner flere virksomheder
Store virksomheder med mange ansatte har ofte mulighed for selv at cirkulere den store mængde håndaftørringspapir via en renovationspartner. Mindre og mellemstore virksomheder mangler derimod en løsning, fordi mængden af håndaftørringspapir i virksomhederne er for lille; klimapåvirkningen ved afhentning (transport) af en lille mængde brugt håndaftørringspapir i hver virksomhed overstiger gevinsten ved genanvendelse.
Dét problem fik Anders Andersens Rengøring til at gå i tænkeboks. For når nu de alligevel transporterer nyt håndaftørringspapir til kunderne, kunne de så ikke lige så godt tage det brugte med tilbage og samle sammen til én stor bunke? Den idé fik Anders Andersens Rengøring til at tage en indsamleruddannelse og registrere sig som indsamlervirksomhed, så også mindre forbrugende virksomheders brugte håndaftørringspapir kan få nyt liv igen – en slags PaperCircle 2.0.

Presset til genanvendelse og cirkulær økonomi
Det indsamlede brugte håndaftørringspapir fylder voldsomt meget og skal derfor komprimeres, før det kan transporteres tilbage til papirfabrikken. Anders Andersens Rengøring indkøbte derfor en ballepresser til at forvandle det luftige håndpapir til komprimerede papirballer. Ingen i virksomheden havde nogensinde drømt om, at en ’presser’ skulle indgå i den daglige rengøringsdrift. Men det blev altså en del af en nytænkt løsning til øget cirkularitet i et godt samarbejde med kunderne og papirproducenten.
3-parts samarbejde muliggør store miljøhensyn
Bæredygtighedsansvarlig i Anders Andersens Rengøring, Melanie Weilguny, vil drive projektet og i tæt dialog og samarbejde med kunderne.
»Det er fantastisk, hvad der kan opnås af gevinster for miljø og klima, når vi har et målrettet samarbejde med kunder og producenter,« siger en begejstret Melanie Weilguny. »Ved at have engageret os i genanvendelsesindsatsen kan vi nu hjælpe vores kunder med at nedsætte deres miljøpåvirkning, øge deres sorteringsprocent og styrke deres bæredygtighedsprofil, det er da virkelig godt.«

Det tværgående samarbejde mellem Anders Andersens Rengøring, Tork og kunderne skaber en stærk, bæredygtig kæde, der går ud over traditionelle forretningsrelationer og bygger på fælles værdier og ønsker om en mere bæredygtig fremtid.
»Samarbejdet demonstrerer, hvordan kreativitet og fælles ansvar kan skabe nye cirkulære modeller, der ikke blot nedsætter miljøpåvirkningen, men også udvikler det bæredygtige perspektiv i relationen mellem alle parter,« understreger bæredygtighedsansvarlig Melanie Weilguny.
SENESTE NYT: