Velkommen på forsiden

Poul Madsen: Ekstra Bladet og rengøringsbranchen har meget til fælles. Vi er begge ugle-set, men gør et nødvendigt stykke arbejde.

Ekstra Bladets tidligere redaktør taler på Rengøringsmessen: Se messens hjemmeside her

Poul Madsen

Poul Madsen interviewet af Rent i Danmarks redaktør, Torben Elsig-Pedersen:

 

Hvad er problemet med rengøringsbranchen?

Problemet er, at man bøjer nakken i stedet for at fortælle, hvor fantastisk dygtige man er. Rengøring er helt afgørende for, at samfundet kan fungere. Rejs panden og vis, hvad I gør, og hvor dygtige I er.

Branchen har et blakket ry – kan man gøre noget ved det, eller skal man leve med det?

Branchen skal se i øjnene, at den har et dårligt ry. Og når man har det, så er det endnu vigtigere at stå op og fortælle, hvor godt man løser opgaver for samfundet. Når man har fået en dårlig historie, så skal der ti gode historier til at modbevise den dårlige. Det nytter ikke noget at gemme sig i busken.

Hvad har forbavset dig mest i dit møde med rengøringsbranchen?

Det er, hvor seriøse man er. Rigtig mange i branchen går op i det arbejde, de laver. Jeg fornemmer en klar lyst til, at branchen vil udvikle sig og blive bedre. Og så har det overrasket mig positivt, hvor mange der faktisk vil være med på den grønne bølge. Vi hører de gode eksempler igen og igen på branchens konferencer, som jeg har deltaget i nogle gange. På en måde minder rengøringsbranchen meget om os på min gamle arbejdsplads, Ekstra Bladet. Begge steder siger vi tingene, som de er. Vi ved, at andre ser på os som nogle, der er ugleset. Men både på Ekstra Bladet og i rengøringsbranchen ved man, at det, man gør er godt. Derfor skal rengøringsfolk også helt uforfærdet vise omverdenen, hvor vigtig en funktion de varetager.

Tør du give et godt råd til branchen?

Ja, det bedste råd er at gå ud og fortælle om alt det gode, man gør.

Hvor er branchens uudnyttede potentialer?

Man er faktisk på forkant med det, som alle taler om i de her år, nemlig en omstilling til en grønnere verden. Branchen skal holde sig fra greenwashing, men der er faktisk også mange rigtig gode initiativer at fortælle om, hvor der gøres en forskel i forhold til mere genbrug, klare overvejelser om brug af klude og andre produkter, og hvordan man kommer af med kemiske produkter. Jeg har mødt mange fornuftige folk i branchen, som gerne vil tjene penge, men som også kan se en gevinst i at gøre en indsats for klimaet. Branchen er godt i gang med at skabe gevinst på begge bundlinjer; både den økonomiske og den klimamæssige. Det er rigtig godt.

Du har sikkert mødt rengøringsmedarbejdere privat og på arbejde: Hvad er dine personlige oplevelser?

Meget af den rengøring, der foregår, er jo skjult, fordi de arbejder, når vi andre holder fri. Men da jeg i min tid som chefredaktør nogle gange mødte tidligt ind, så mødte jeg også rengøringspersonalet. Det har altid aftvunget respekt hos mig, hvor imponerende det er, at andre arbejder og holder hjulene i gang, når vi andre holder fri. Mange af dem, der tager det arbejde, som mange danskere ikke gider, er ofte andengenerationsdanskere og indvandrere, og det viser et andet billede, end det nogle ønsker at tegne. De møder tidligt ind og gør et nødvendigt arbejde. Stor respekt for det.

Her kan du møde
Poul Madsen

Torsdag 3. oktober
Odense Congress Center
kl14.30-15.00
TALK:
Velkommen på forsiden
Scene 1 – Hal C