Tech-ekspert: Robotterne overtager rengøringsarbejdet

Det er kun et spørgsmål om tid, før de fleste trivielle rengøringsopgaver er blevet digitaliseret.

Det forudser tech-ekspert David Guldager, der taler på Rengøringsmessen Rent i Danmark.

David Guldager er er en af Danmarks førende eksperter på det digitale område. Nu forudser han betydningen af robotter i rengøringen.

Tekst: Jakob Rohde-Brøndum, journalist

Det kan måske lyde skræmmende. Især hvis man har et job i rengøringsbranchen. Men ifølge David Guldager er der ingen grund til at frygte udviklingen.
»Det er naivt at tro, at vi kan blive ved med at have et hårdt fysisk arbejde. Vi skal leve længere og mere sundt. Vi vil gerne skåne mennesket, og det gør vi bl.a. ved at undgå tunge løft og hårde opgaver. Digitaliseringen sker ikke i morgen, men om 20 år er hele rengøringen automatiseret,« siger David Guldager og tilføjer, at det vil åbne op for nye opgaver i rengøringsbranchen.
»Der skal stadig være nogen til at styre robotten og kvalitetssikre opgaven. Robotten kan ikke bare køre ud og gå i gang. Derfor skal der også være mulighed for at uddanne sig, så man kan håndtere robotten.«

Frygt ikke digitaliseringen

Ifølge David Guldager står alle brancher overfor udviklingen, som for alvor tog fart under Corona.
»I BtB har digitaliseringen allerede været i gang længe, og det er kun et spørgsmål om tid, før vi også ser det i BtC,« siger han og påpeger, at der ikke er nogen grund til at frygte digitaliseringen.
»Tidligere krævede det en ingeniøruddannelse at styre en robot, men sådan er det ikke længere. I dag kan man styre via en app, så det er meget nemt at have med at gøre. Der vil selvfølgelig altid være nogen, som stiger af udviklingen, men den kommer uanset, om vi vil det eller ej.«

Hop med på det digitale tog

David Guldager understreger derfor, at det er nødvendigt at hoppe med på toget.
»Der kan selvfølgelig være virksomheder, som tænker, at den der digitalisering ikke er noget for os, men vi så f.eks. under Corona, at de virksomheder, som ikke havde fulgt med udviklingen, stod med store udfordringer, da alt blev digitaliseret, og de pludselig skulle tænke i en online forretning. Det er nok de samme personer i dag. Hvis man ikke er nogenlunde klar og åben på den forandring, som sker, så vil du blive løbet over ende. Og det er ikke om 20 år. Det er i morgen. For de andre er klar,« siger David Guldager og tilføjer, at det jo også kunne gå hen og blive sjovt at arbejde med digitaliseringen.
»Det kan jo vise sig, at vi står overfor en meget sjovere verden. Robotter og digitale produkter bliver billigere og billigere, og med robotter og andre digitale produkter kan man nå flere opgaver og dermed tjene flere penge.«

Den menneskelige kontakt
er stadig vigtig

Ifølge David Guldager står robotterne ikke udenfor døren i morgen, men der er en række digitale produkter, som konkurrenterne måske allerede har. Det er derfor vigtigt at tænke digitalt for at tiltrække kunder.
»Hvis du ikke har en digital platform eller app, som kunderne kan tilgå, så vil du på sigt miste kunder, for det er der helt sikkert andre, der har. Så man vil tabe på både den korte og lange bane,« påpeger David Guldager og tilføjer, at al digitaliseringen ikke behøver at ske på bekostning af den menneskelige kontakt.
»Man skal ikke droppe al menneskelig interaktion. For det er også en styrke at have en god kontakt til kunderne og kvalitetssikre opgaverne. Det handler derfor om samarbejde mellem mennesker og digitalisering. Vi skal udnytte den styrke. Kontakten menneske til menneske vil stadig være vigtig.«

 

Her kan du møde
David Guldager

Onsdag 2. oktober
Odense Congress Center
kl. 15.00-15.30
Talk: Teknologi og digitalisering
Scene 1 – Hal C