Det gode humør smitter på arbejdspladsen. Men de sure medarbejdere smitter også. Det er ledelsen opgave at gøre noget ved det, lød det på DRF’s efterårsseminar, hvor ledelse var et væsentligt tema.
Vi har alle oplevet det: én kollega træder ind på kontoret med dårlig energi, og pludselig er stemningen i rummet ændret. I sin nye bog, ”Befri Preben”, undersøger sociolog Rikke Østergaard, hvordan enkelte personer ubevidst kan dræne energien fra en hel arbejdsplads. Hun argumenterer for, at stress og dårlig trivsel ofte skyldes den påvirkning, vi har på hinanden, snarere end selve arbejdsbyrden. Og på DRF’s seminar 1. oktober i Odense uddybede hun sine pointer.
Rikke Østergaard beskriver menneskers humør som en slags “følelsesøkonomi”.
Er der overskud på kontoen
Vi bør tage vores mentale energi lige så alvorligt som saldoen på vores bankkonto. Når en kollega møder ind med lavt humør, smitter det hurtigt af på andre. Ifølge Rikke Østergaard kan selv en enkel gestus som at sige godmorgen påvirke hele kulturen på arbejdspladsen.
Hun fremhæver vigtigheden af lederskab, når det kommer til at skabe et sundt arbejdsmiljø. »Hvis en medarbejder – den såkaldte “Preben” – konsekvent trækker stemningen ned, bør ledelsen tage affære,« siger Rikke Østergaard.
Hun foreslår, at man ikke nødvendigvis skal konfrontere “Preben” direkte, men i stedet anerkende personens indflydelse og få vedkommende med på holdet. Hvis det ikke lykkes, bør vedkommende ikke forblive en del af teamet.
Tag ansvar for dit humør
Rikke Østergaards centrale pointe er klar: vi har alle et ansvar for at være bevidste om vores indflydelse på andres humør. Ved at tage ansvar for vores egen energi kan vi forbedre både vores eget og andres arbejdsmiljø.