Vi ændrer vaner i rengøringen

Brug af data i rengøringsplanlægning kan give kommuner og virksomheder større kontrol over deres egen rengøring. Men det kræver et opgør med gamle vaner.

 

Det kan både blive mere rent, give en økonomisk gevinst og gøre rengøringen mere bæredygtig, hvis man bryder med den traditionelle, statiske planlægning og i stedet indsamler data om bygningens brug. Rengøringsmedarbejderne kan så koncentrere sig om de områder, hvor der faktisk er behov.

Vejen frem hedder aktivitetsbaseret rengøring. Med andre ord afgør elektronisk opsamlede data, hvor der skal gøres rent, fortæller Knud Erik Petersen fra IOT Cleaning.

Systemet fungerer ved at forsyne bygningen med sensorer, som løbende opsamler data om brugen af lokalerne, herunder hvor mange mennesker der færdes de forskellige steder. Knud Erik Petersen fremviser et eksempel fra et stort uddannelsessted, hvor man tidligere har gjort rent i alle lokaler efter en fastlagt plan med samme frekvens. Problemet var blot, at nogle toiletter kun blev brugt syv gange om dagen, mens andre blev benyttet af over 200 personer. Og rengøringsmedarbejderen kom forbi områderne med samme frekvens.

 

Hvem ejer data

»Vores system sørger for, at rengøringspersonalet hver morgen får en ny plan baseret på, hvor der er behov for rengøring. Det betyder, at indsatsen kan planlægges ud fra det aktuelle behov i stedet for en plan, der blev lagt, da opgaven var i udbud,« forklarer han.

Han peger på, at systemet er oplagt som grundlag for udbud af rengøringsopgaver.

»Kort sagt går man fra, at leverandøren styrer, til at bygningens data styrer,« siger han.

»Det kræver, at vi ændrer vaner. Men gevinsterne er store for dem, der formår at ændre tilgangen. Desuden er det bygningens ejer, som også ejer dataene. Det betyder, at når man skifter rengøringsleverandør, beholder man den viden, som ligger i dataene,« siger Knud Erik Petersen.