Ny undersøgelse afslører behovet for at fremme inkluderende hygiejne for at forbedre arbejdsmiljøet.
Næsten halvdelen af os (44 %) føler sig nervøse for at bruge offentlige toiletter – en bekymring, som også påvirker medarbejdere på deres arbejdsplads. Det fremgår af n ny global undersøgelse foretaget af Tork.
Data fra en ny Insight-undersøgelse foretaget på vegne af Tork i 2024 viser, at en betydelig andel af folk ikke føler sig trygge ved at bruge offentlige toiletter, og dette har en direkte negativ indvirkning på deres daglige trivsel.
Dette ubehag kan forhindre dem i at deltage i sociale aktiviteter og skabe en følelse af utryghed på arbejdspladsen. Der er tale om en global undersøgelse, som blandt andet bygger på respondenter fra andre EU-lande, som Tyskland og Frankrig. Men undersøgelsens resultater afslører klare tendenser, som også kan påvirke danske arbejdspladser.
Påvirker sundhed og psyke
Dårlig hygiejne og utilstrækkelige toiletforhold kan altså have store konsekvenser for det danske arbejdsmiljø. Sådan lyder det også fra Lars Forsberg, som er en af Danmarks førende hygiejneeksperter med særligt fokus på sundheds- og institutionsområdet. Han er uddannet bygningsingeniør fra DTU.
»Toiletbesøget er både naturligt og nødvendigt, og det bør ikke udsættes, da det både påvirker vores fysiske velvære og trivsel, men også vores psyke og evne til at koncentrere os. Forkerte vaner medfører forstoppelse, luft i maven, ondt i maven – altså ubehag.«
I forlængelse af dette udtaler Maria Veha, stifter af Videnscenter for rengøring og formand for Rådet for Bedre Hygiejne, at dårlig hygiejne og utilstrækkelige toiletforhold kan have både sundhedsmæssige og psykosociale konsekvenser.
»Hvis dårlig hygiejne resulterer i spredning af sygdomme, kan det betyde større sygefravær og utryghed i forhold til anvendelsen af toiletterne. Herudover kan det have konsekvenser for fordøjelsessystemet, hvis man går rundt og holder sig i løbet af en arbejdsdag. Derfor påvirker dårlig hygiejne og utilstrækkelige toiletforhold direkte det danske arbejdsmiljø.«
Vi vil ikke dele toilet
Undersøgelsen viser, at 57 procent af de adspurgte føler, at offentlige toiletter er uhygiejniske, og 54 procent bryder sig ikke om at dele toiletter med andre. Det er altså tydeligt, at medarbejdernes trivsel kan blive påvirket af dårlige toiletforhold, og dette kan få alvorlige konsekvenser for både produktivitet og engagement på arbejdspladsen.
—
SENESTE NYHEDER:
- Mange føler ubehag ved offentlige toiletter
- Fitnesscentret er en overset bakteriebombe
- Robotstøvsuger vinder teknologipris
- Undgå at købe en robot du ikke kan bruge til noget
- Har vi lært noget af coronakrisen?
Fokus på trivsel
Tilgængelige og gode toiletforhold skaber en positiv forskel. Når det drejer sig om trivsel, er der mange variabler, som kan have en betydning. For mange betyder gode og rene toiletforhold meget. Undersøgelsen viser, at 73 procent af de adspurgte føler sig utilpasse, hvis de ikke kan vaske hænder.
»Det er vigtigt at forstå, at et regelmæssigt toiletbesøg også er en god lejlighed til at vaske sine hænder grundigt. Tidligere studier herhjemme omkring forbedret håndhygiejne viser, at sygefraværet kan reduceret med op til 20% i gennemsnit, og vi ser den samme tendens i studier fra udlandet3. Så det er ikke bare rart for de enkelte medarbejdere, men også en god investering fra arbejdspladsens side at tilbyde hygiejniske toiletfaciliteter,« uddyber Lars Forsberg.
Det samme lyder fra Maria Veha, som siger:
»Det er i høj grad virksomhedernes ansvar at fremme inklusion og godt arbejdsmiljø. Dette kan blandt andet gøres ved at sikre rene og hygiejniske toiletforhold, arbejde aktivt med brugerne af toiletterne omkring adfærd, herunder nudging, samt ved at designe faciliteterne med fokus på funktionalitet og tilgængelighed.«
Derfor er det afgørende, at virksomheder prioriterer hygiejne og toiletforhold som en central del af deres medarbejderes trivsel. Det handler ikke kun om kontoret – det handler om at skabe et miljø, hvor mennesker føler sig værdsat og trygge. Samme tendens og udvikling ses også inden for andre dele af samfundet. Fra toiletter på restauranter og cafeer til toiletter i parker, biblioteker og så videre.