Forenede Service og Ejendomsservice Rengøring i Odense Kommune er med i kapløbet om årets arbejdsmiljøpris. De to virksomheder er nominerende i kategorier “kemi og/eller vådt arbejde”. De er oppe imod virksomheden Cabinplant, der fremstiller maskiner til fødevareindustrien.
Prisen uddeles af Arbejdsmiljørådet. Vinderen afsløres 26. november.
Forenede Service: Uddannelsesforløb med fokus på kemi forbedrer sikkerheden
En velkomstpakke til nye medarbejdere er et af flere initiativer, som facility service-virksomheden Forenede Service har indført for at forbedre den daglige brug af kemi. Den nye tilgang har sikret Ballerup-arbejdspladsen en nominering ved Arbejdsmiljøprisen 2024.
Med 2300 medarbejdere, der arbejder med kemi i forbindelse med rengøring og vedligehold, kan der nemt opstå en risiko for skader og ulykker. På baggrund af den erkendelse har Forenede Service igangsat et initiativ, der sikrer, at alle medarbejdere får en særlig forståelse af, hvordan de arbejder med kemihåndtering og dosering på en forsvarlig måde. For såvel eget helbred som miljøet bredt set.
“Vi besluttede, med ledelsens fulde opbakning, at ændre vores onboardingproces for nye rengøringsmedarbejdere. Målet var at sikre generel viden om sundhed og sikkerhed ifm. kemi og vådt arbejde, så den enkelte medarbejder kommer så godt som muligt fra start i deres daglige arbejdsopgaver hos os,” siger Christian Krogh Vermehren, People & Culture-partner i Forenede Service.
Virksomheden har skabt en velkomstpakke, der indeholder informationsmaterialer, bl.a. om sundhedsordninger og uddannelsesmuligheder. Forenede Service opfordrer desuden til, at man som ny medarbejder gennemfører læringsforløbet Rent & Sikkert, som også bliver introduceret for eksisterende medarbejdere på deres større arbejdspladser. Sidste år havde virksomheden samlet set dedikeret mere end 14.000 timer til uddannelse af rengøringsmedarbejderne.
Forebyggelse og fremtidige forbedringer
Med uddannelsesforløbet Rent & Sikkert skaber Forenede Service et grundlag for, at medarbejderne undgår skader og sundhedsrisici ved at blive bedre oplyst om håndteringen af vådt arbejde og den kemi, der er en central del af deres dagligdag.
“Vi har for nuværende gode oplevelser og har modtaget positiv feedback fra de medarbejdere, der præsenteres for og gennemfører forløbet Rent & Sikkert. Indsatsområdet er også blevet et fast punkt på dagsordenen til møder i vores arbejdsmiljøorganisation, som løbende følger op og lægger planer for, hvordan indsatsen kan udbredes og udviklet endnu mere på den lange bane,” forklarer Christian Krogh Vermehren, og tilføjer:
”Det er min klare vurdering, at mere viden om, hvordan den enkelte medarbejder passer på sig selv i sit daglige arbejde med rengøring, gør en forskel. Vi ser indikationer på, at det både forbedrer arbejdsmiljøet og bidrager til en grundlæggende kultur, hvor sikkerhed er i højsædet,” afslutter han.
Den grundige tilgang er blevet en fast del af virksomhedens løbende proces for at sikre medarbejdernes velbefindende, og Forenede Service arbejder nu på at udbrede erfaringerne fra rengøringsdivisionen til andre forretningsområder som f.eks. kantinedrift.
Anerkendelse fra Arbejdsmiljørådet
Formand for Arbejdsmiljørådet Louise Høst kvitterer for indsatsen, som hun kalder vigtig og væsentlig.
“Mange farlige situationer kan afværges med den rette viden om de kemiprodukter, man arbejder med. Det er derfor godt at se, hvordan Forenede Service A/S gør sig umage for at etablere den viden fra dag et med en god onboardingproces,” siger hun.
Om Forende Service
Forenede Service er Danmarks største privatejede facility service-virksomhed. De løser opgaver inden for rengøring, kantine og ejendomsdrift til offentlige og private virksomheder i Danmark.
Forenede Service er en del af Forenede Koncernen, som er en familieejet servicekoncern med en omsætning på mere end DKK 3 mia. Forenede Koncernen leverer omsorgsydelser og Facility Service gennem virksomhederne Forenede Care og Forenede Service i Danmark og Sverige.
—
SENESTE NYHEDER:
- Tork fremmer gennemsigtighed inden for bæredygtighed
- Nye analyser afslører: Derfor skal måtterne vaskes
- Tegn abonnement: Halv pris i 2025
- Nye krav sikrer mere miljøvenlige rengøringsprodukter med mikrofiber
- Svanemærket kan være et redskab for rengøringsvirksomheder i CSRD-rapportering
Ejendomsservice Rengøring i Odense styrker kemisikkerhed for 400 medarbejdere
Ejendomsservice Rengøringen i Odense Kommune er blevet nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Kemi og/eller vådt arbejde. En inkluderende indsats mod mindre farlige rengøringsprodukter forbedrer arbejdsmiljøet for 400 ansatte.
570.000 kvadratmeter fordelt på 360 enheder. Det er omfanget af de rengøringsydelser, Ejendomsservice Rengøringen i Odense leverer hver dag i dagtimerne. Et arbejde i dét størrelsesforhold kræver et vedvarende fokus på sikkerhed og miljø for at sikre den bedst mulige trivsel.
Med kurset “Rent og Sikkert”, som blandt andet fokuserer på rengøring med mindre farlig kemi, har den kommunale arbejdsplads skabt forbedringer for både medarbejdere og klima.
“Vi har medarbejdere med forskellige kulturelle baggrunde, der gør rent mange steder, hvor offentligheden færdes. Det er derfor væsentligt, at man hos os forstår vigtigheden af at arbejde sikkert,” siger Jette Trolle, funktionsleder.
Hun fremhæver betydningen af en inkluderende indsats: “Hos os var det vigtigt, at alle medarbejdere lærer om vores nye tilgang til rengøring. Kurset kan tages, også hvis man er ordblind eller ikke taler dansk. På den måde er alle på samme side, når det kommer til sikkert arbejde, der påvirker både mennesker, miljø og materiel.”
Bedre kemisikkerhed og en styrket arbejdsmiljøorganisation
Ved at vælge andre produkter til gulvvask og aftørring, har Ejendomsservice Rengøringen i Odense formået at reducere medarbejdernes eksponering for farlig kemi.
Tiltaget er i brug på flere enheder, og der følges op løbende for at sikre, at det bliver anvendt korrekt. Samtidig har et øget fokus på brugen af doseringshætter, sikkerhedsbriller og handsker yderligere styrket sikkerheden i arbejdet med rengøring.
Som en del af indsatsen har Ejendomsservice Rengøringen i Odense også opgraderet deres arbejdsmiljøorganisation ved at øge antallet af arbejdsmiljørepræsentanter fra 4 til 8 og tilføjet en ekstra arbejdsmiljøgruppeleder. Det skal medvirke til, at sikkerhed bliver prioriteret på alle niveauer, og at der er flere ressourcer til opfølgning og forbedring.
“Det er vigtigt at få italesat de ambitioner, man har, hvis man gerne vil ændre noget. Derudover er det helt afgørende at inddrage personalet. De har fingeren på pulsen, de ved, hvad der foregår, og de er uundværlige i arbejdet mod et bedre arbejdsmiljø,” siger Jette Trolle.
Inklusion skaber forandringer
Louise Høst, formand for Arbejdsmiljørådet, kvitterer for indsatsen med at få forbedret arbejdsmiljøet for medarbejderne, der skal gøre de mange tusinde kvadratmeter rent.
“Det er virkelig godt at se, hvordan sikkerhed og reducering i brugen af farlig kemi i rengøring er i fokus gennem en inkluderende tilgang. Jeg bemærker også, at det øgede antal arbejdsmiljørepræsentanter og en stærk forankring i arbejdsmiljøgruppen er med til at understøtte positive forandringer,” siger hun.
Om Ejendomsservice Rengøringen i Odense
Ejendomsservice Rengøringen i Odense Kommune er ansvarlig for rengøring af de kommunale bygninger og ejendomme. Arbejdsområderne inkluderer rengøring af skoler, plejehjem, institutioner og andre offentlige bygninger. Med cirka 400 rengøringsassistenter sørger Ejendomsservice for, at kommunens bygninger er rene, sikre og velholdte, hvilket bidrager til et sundt og sikkert arbejdsmiljø for både medarbejdere og brugere af bygningerne.