Kun prisen vægter – risiko for social dumping, lyder advarsel: Stort udbud om vinduespolering risikerer at skulle gå om. Aktører mener, der har været brud på Udbudsloven.
Tekst: Torben Elsig-Pedersen,
torben@rentidanmark.dk
Det offentlige går i store udbud i servicebranchen benhårdt efter laveste pris, men tilsidesætter ofte social ansvarlighed, grøn omstilling og kvalitet. Sådan lyder en kritik, der nu intensiveres efter et stort udbud af vinduespolering i Region Hovedstaden.
»Man risikerer social dumping, hvor det slet ikke er muligt at leve op til overenskomsterne,« siger Jack Kimbork, der driver virksomheden QWC – Quality Window Cleaning og samtidig er bestyrelsesmedlem og talsmand for VIPU – Vinduespudsernes Interesseorganisation.
Et nyligt afsluttet udbud i Region Hovedstaden omfattende otte store hospitaler, herunder bl.a. Rigshospitalet, Herlev, Gentofte Hospital m.fl., har aktuelt rejst en diskussion i branchen, fordi regionen har accepteret en pris, der ifølge flere af de bydende virksomheder ligger 66 procent under det næst billigste bud. Prisen vurderes at være helt urealistisk lav.
»Vi stiller os tvivlende over for, om prisen kan dække løn efter gældende overenskomster. Hvis sådanne urealistiske bud får lov at dominere markedet, kan det føre til social dumping og dårligere arbejdsforhold for ansatte,« siger Jack Kimbork, der selv bød på de fire delaftaler.
»Mit bud var noget højere, og jeg var heller ikke næst billigst. Så jeg siger ikke det her, fordi jeg er forbigået. Mit firma ville ikke have fået ordren alligevel. Men jeg gør det, fordi de nuværende udbudsvilkår i mange offentlige udbud risikerer at ødelægge branchen.«
Ødelægger seriøse firmaer
På LinkedIn har Jack Kimbork ytret sig flere gange om sagen. Han skriver bl.a., at det ensidige fokus på pris risikerer at ødelægge seriøse virksomheder, der forsøger at drive forretning på ordentlige vilkår.
Efter hvad Rent i Danmark erfarer, vil flere af de otte virksomheder, som har budt på udbuddet om vinduespolering i Region Hovedstaden, klage over både selve udbuddet og håndteringen af det.
Foreløbig har redaktionen konkret set, at QWC har indgivet en klage. Jack Kimbork mener, der er tale om alvorlige brud på udbudsreglerne. Anklagen lyder på, at der har manglet gennemsigtighed, og at der har været utilstrækkelige svar på de spørgsmål, som virksomhederne har stillet i udbudsprocessen.
Kun prisen tæller
Desuden har tilbudsgiverne i processen peget på, at parametre som social ansvarlighed, kvalitet, grøn omstilling mv. ikke er en del af tildelingskriterierne. I udbuddet fremgår det således meget klart, at det alene er ”laveste pris”, som afgør udfaldet af udbuddet.
»Hvordan skal vi omstille virksomhederne til en mere bæredygtig drift, hvis det offentlige kun lægger vægt på pris,« spørger Jack Kimbork, som bl.a. nævner, at hans virksomhed kører elbil og at ydelserne er svanemærkede. Men det tæller slet ikke i Region Hovedstadens kriterier.
Udbud bør gå om
Med tilbudsgivernes klager over udbuddet er håbet både at rejse en debat om offentlige udbud. Men i sidste ende mener de også, at der har været brud på Udbudsloven, hvorfor de mener, at hele udbuddet bør gå om.
Så vidt Rent i Danmark erfarer, var det billigste bud på det samlede udbud 2,1 mio. kroner om året i en aftale, der løber frem til 2029. Det næst billigste bud var 66 procent dyrere. Regionen har dog ved redaktionens slutning ikke bekræftet dette.
Rent i Danmark har søgt aktindsigt i hele udbudsprocessen og har fem dage før deadline stillet en række spørgsmål til de ansvarlige i Region Hovedstaden. De har dog ikke prioriteret at svare før deadline.
Rent i Danmark følger sagen i kommende numre og i vores nyhedsbrev.
Tilmeld dig Rent i Danmarks nyhedsbrev:
SENESTE NYHEDER: